De dirigent: Christiaan Kuyvenhoven

Christiaan Kuyvenhoven (1985) is een van de meest veelzijdige musici van zijn generatie. Hij maakte internationaal carrière als concertpianist en presentator, en ontplooit zich sinds 2020 in hoog tempo als dirigent. In september 2024 begint hij als artistiek leider en dirigent van het Kennemer Jeugd Orkest in Haarlem. Over zijn passie voor het dirigeren maakte hij de succesvolle podcast, en het gelijknamige boek De maestro met de breinaald, verschenen bij Uitgeverij Lannoo.

Concerten

Christiaans carrière nam een vroege vlucht met het winnen van de 3de prijs op het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours in 2005. Sindsdien heeft hij over de hele wereld concerten gegeven. Hoogtepunten waren zijn recital in de Forbidden City Concert Hall in Beijing; de tournee met het Nederlands Studenten Orkest in Rachmaninovs Tweede Pianoconcert; en concerten in Hôtel des Invalides in Parijs. In 2023 gaf hij een aantal spectaculaire uitvoeringen van Gershwins Rhapsody in Blue met Sinfonieorchester Aachen, o.a. in een uitverkocht Concertgebouw in Amsterdam. Onvergetelijk was ook de samenwerking met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Mariss Jansons in 2016, in Tsjaikovski’s Pique Dame bij de Nationale Opera. Christiaan werkte verder samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Otto Tausk en Jean-Bernhard Pommier en soleerde onder meer met het Radio Filharmonisch Orkest, Residentie Orkest, NSO, en het Nationaal Orkest van Oekraïne.

Presentator

Als presentator is Christiaan betrokken bij verschillende internationale muziekconcoursen, waaronder Liszt Utrecht, de International Conducting Competition Rotterdam, het Horowitz Concours en de Young Pianist Foundation. Tijdens de Vriendenloterij Zomerconcert in het Concertgebouw interviewt hij jaarlijks klassieke muzieksterren als Yuja Wang, Gustavo Gimeno, Iván Fischer, Abel Selaocoe, Joyce Didonato en Antonio Pappano. Ook verzorgt hij regelmatig de voorprogramma’s voor het Nederlands Philharmonisch Orkest. Christiaan is een zeer ervaren radio-, televisie- en contentmaker. Van 2013-2020 presenteerde hij verschillende programma’s op NPO Klassiek.

Meer informatie op christiaankuyvenhoven.com of sociale media.